Sunday, 17 April 2016

Clingy.

Salam alaykum.

For the first time in my life, duduk jauh dengan family. Benda yang saya takleh imagine sampai sekarang is, tak jumpa diorang about 2 months dah kot Ya Allah I'm so strong. Semoga di beri kekuatan, inshaaAllah


Yes, tak nafikan yang benda bukan apa sangat pun tapi macam hek eleh homesick terlebih sesikit nak rindu rumah rindu ummi abah/adik adik. Grow up sikit centu tapi takleh lah. Dia macam separuh jiwa ku mati, gitu, ceyy. Hihi.



Not everything can be the way you want it to be. Learn to be patient. Tak semua yang kita nak, kita akan dapat. I always remind myself yang Allah akan uji kita dengan sesuatu yang kita rasa kita tak boleh kalau takdak. Saya pernah luah dekat ummi abah yang 'along tak kisah along takde satu apa pun kat dunia ni asalkan ada ummi abah' then both of them macam cry cry pulak sobs.


Things will get better. Allah promised us twice so have faith. Be sabr. You know He always there. Is watching. Is taking care of you.


I'M 23 YEARS OLD and I cried almost everyday. Your daughter is too much sometimes, mom dad.







Sunday, 29 November 2015

Dengan nama Allah.

Salam alayk.



Selamat kembali selepas setahun, good job Nia !



In these 22 years of life I have learned many valuable lessons that i feel so blessed and honored to have learned. I never expected my life to be what it is today. Be syukr, be sabr. Yes apa yang kita nak, tak selalu kita dapat. Dan kadang kadang benda yang kita paling rasa terburuk di mata kita, paling kita hek elehkan, tapi itu yang Allah beri. Sebab Allah kata kunfayakun maka terima lah sesungguhnya Allah maha tahu. 




Dalam buat keputusan, selalu lah letak Allah paling utama. Sebab Allah tak pernah salah dalam beri kita petunjuk. Dan Allah sebaik baik perancang. Senang atau buruk Allah beri, dua dua kita kutip dan ambik dengan berhikmah. Dua dua kita go thru dengan syukur. Sebab manusia lupa bila senang, meratap bila sedih. Betul?




So have faith sungguh Allah tak uji kalau kita tak mampu. We need the good and the bad to appreciate everything we have on a different level. Illness allows us to appreciate our health. Poverty reminds us of the blessing of having. Death reminds us to love and value our loved ones and our lives. Someone loses a job today and someone gains a job tomorrow. It's the natural flow of life. Dalam quran dah kata, Allah buat semua berpasangan. So takdelah nak senang memanjang, takde kata nak susah pun susah ke sudah. No. Be positive.



Percayalah, pertolongan Allah itu ada untuk hamba hambanya yang percaya.




“And that has created pairs in all things” [Qur’an 43:12]  



Wednesday, 6 August 2014

Update !





Salam alaykum people.

Busy?
Busy.
Busy.


Sometimes you need to be alone. Not to be lonely, but to enjoy your free time being you and yourself. And yes, time flies so fast. 

Kejap je puasa, kejap je raya eh eh tetiba kejap lagi dah nak habis bulan syawal. Allah, cepat betuii.

Kita ni kalau bab masa, takyah cakap orang, aku sendiri pun takleh nak move on lagi dari gagal manage masa ni. MashaaAllah sister, hurgh.





Felling blessed.



Sekarang ni takde dah isu lagi penting dari Gaza.
Takde dah yang lebih orang nak tahu melainkan 'Gaza, Gaza, Gaza'. Allahuakbar.
Syukur. Sebab masyarakat dunia bukak mata. Yang Islam dengan doa tak putusnya, yang bukan islam dengan cara dorang subhanallah, tengok bagaimana dugaan yang Allah beri dekat rakyat Palestine, tapi dalam masa sama Allah kumpulkan kita semua atas tujuan yang satu. Binasakan Israel Laknatullah.


Bersyukur dengan keadaan kita, buat hati kita lagi dekat dengan mereka. Walau takdak kat sana, tapi doa kita inshaaAllah sampai pada mereka. Sebab kita yakin pertolongan Allah itu ada.



Mata mana yang tahan tengok budak di sembelih?
Jantung mana tak rasa nak luruh, gadis sebaya di rogol kejam?
Otak mana boleh terima, perempuan mengandung di cincang lumat?
Mulut mana boleh berhenti lafaz 'Astaghfirullah' kalau masjid di bom?




Zalim zionis nyata tertulis dalam Quran.
Allah saja yang faham betapa kita risau. Betapa kita turut khuatir. Betapa kita pedih tengok mereka. Moga moga risau kita, prihatin kita, di sertai jugak dengan doa yang tak putus buat mereka.

If Allah answers our prayers, He is increasing our faith.
If He doesn't, He is increasing our patience.



Teruskan usaha kita. Yang mana mampu boleh salurkan bantuan. Derma tak banyak takpe, walau sikit tetap imbuhnya besar. Boleh klik sini, Aqsa Syarif Berhad untuk donate -- http://www.aqsasyarif.org.my/v3/

Yang terpenting, kita buat lillahitaala. Nak boikot ke demo ke apa, tu cara masing2. Peace|Justice|Love. Palestine will be free. InshaaAllah Taala.





My name is Nia Razlan. I reside in Malaysia and I #SupportGaza