Friday, 12 October 2012

muhasabah, Allah sayang kamu ^__^



salam alaykum, selamat pagi ^^

in the name of Allah, the most Gracious and the most Merciful. pagi jumaat yang barakah, alhamdulillah.


Ilahi uji kerana sayang hambaNya, Ilahi suka bila hamba tadah tangan berdoa dan sujud kepadaNya, Ilahi beri bahagia tapi ada kita hargai dan benar2 buka mata?

ramai orang tanya macam mana nak dekatkan diri dengan Allah. macam mana nak bagi diri selalu ingat yang kita nie tak lama pun hidup kat dunia nie, nanti nak mengadap Allah, bekal tak cukup lagi. and so on, sangat banyak persoalan yang datang.

kadang2 bila rakan ajukan soalan macam nie kat saya, saya selalu pesan :

'semua ada waktu buruknya, ada terbuat dosa, ada kurangnya tapi Tuhan beri yg terbaik buat Hambanya yang apabila diuji : sabar, belajar dan terima. ' :)

jangan jadi begini :
bila diuji, baru tahu nak cari Allah. bila diuji, baru tahu nak hampar sejadah. bila diuji, baru tahu nak tadah tangan.


tiap2 sesuatu yang Allah datangkan dalam hidup kita, itu semua ujian. bahagia pun, itu ujian. Dia uji, adakah kita nie tahu hargai nikmat bahagia yang Dia beri. susah pun, itu ujian. Dia hendak tahu setakat mana pengharapan dan penyerahan diri kita pada Dia. jadi, muhasabahlah.




muhasabah boleh buat kita bersyukur dengan apa yang kita ada, boleh buat kita turn back to Allah.

segelintir ada yang tak bersyukur, belum senang dengan apa yang ada. nak lebih lagi. tengok orang macam tu, nak macam tu jugak. Allahurabbi. itu tanda hati tak tenang.


it's okay if we don't have something that others have and we can't do something that others can. everyone has their own specialness and so do you. :)


ingat Allah tika senang, Dia akan mudah beri rezeki dan bahagia. ingat Allah tika susah, Dia akan sentiasa disisi dan akan beri ganjaran yang tak terduga.


thats all. i miss to write entry yang panjang berjela2 tapi take time pulak kan? moment when you tengah struggle untuk paper2 last final exam, then rasa rindu untuk menaip datang. ^^ aigoo.

sincerely, nia.






*terima kasih sudi baca :)



15 comments:

D.A.N said...

followed - done

nia razlan said...

follow back :)

EPIK said...

Allah Maha Penyayang :)

Pesta Layang-Layang Di Australia

nia razlan said...

btul tu, Allah maha pengasih :)

MéuzAngelo™ XXIII said...

[jom join segmen gulai tempoyak ikan patin. senang giler!]

❤farahin izzati❤ said...

sy follow blog awk :)
dan promote sekali
http://ehfarahin.blogspot.com/2012/10/promote-10-entri-1.html

Khairul Asrol said...

setiap yang berlaku ada hikmahnya .. selalu la berdoa kepada Allahh .. budak uitm ehh? saya budak UIAM .. im 19 too! hehe .. done follow you! jgn lupa singgah blog saya yaa .. (broblogger.net)
klik like dan add saya google plus (klik G+ kat bawah fanpage tu .. mekasih .. :)

nia razlan said...

khairul : insyaAllah, ye uitm. :) follow awk balik :)

asraf.com said...

jom teka teki ber ekor bukan binatang ber baju putih bukan doctor bertopi hijau bukan askar apakah dia ???
jawapannya...

nia razlan said...

ape jwpnnya? :)

inna_risna said...

entry yg baik. baik utk bermuhasabah diri. :D

Amanina Nasuha said...

allah adlah segalanya:)

nia razlan said...

betul sis :)

Ana Farhana said...

hati2.. menjaga hati. bw heree

sarahhernyzar said...

good sharing darla.
keep it up :)