Sunday, 4 November 2012

cinta manusia, makin dikejar makin menjauh. cinta Allah, baru melangkah sudah dekat.


 the only one who never moves away from us regardless what we do. Allah, the One and Only.


salam alaykum. :)

in The name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.

alhamdulillah, ucap syukur harus sering kita sebutkan. syukur untuk segala nikmat Nya yang masih kita rasai.

apa khabar iman kita hari ini? apa khabar amalan kita hari ini? masih sama dan tidak mahukah kita tingkatkannya lebih daripada sebelum ini? Allahuakbar.

petang tadi gigih saya cari buku ' bercinta sampai syurga '. best, sangat memberi pengajaran. meh-meh semua pakat baca. hewhew ^__^ ye, even buku nie memang da lama kat pasaran, tapi entah kenapalah nia agak pending, *LOL*. baru nak miliki sendiri. sebelum nie da baca tapi skip2 macam tu je. well, baca buku kawan kan. :)

ramai yang tanya, kenapa asyik2 cinta remaja yang di sentuh. kenapa asyik2 ceramah ke usrah ke, pasti ia lebih cenderung kepada hubungan antara lelaki dan perempuan sebelum nikah. 

ye, kerana ada segelintir yang lalai dengan cinta manusia. sanggup abaikan cinta Allah. saya juga remaja. faham benar dengan keinginan ' CINTA ' itu. 

cinta manusia, makin dikejar makin menjauh. cinta Allah, baru melangkah sudah dekat.

jika benar sayang kan seseorang, berdoalah moga Allah jaga hatinya. moga Allah juga menjaga hati kita untuk tidak melangkaui rindu dan cinta kita kepada Nya.

Allah itu cinta pertama kita. Dia yang Maha Mengasihani. lalu, siapa kita untuk letak kan manusia lain sebagai tandingan dengan Nya di dalam hati kita? kita juga manusia, seharusnya sebagai hamba kita perlu meletakkan Allah sebagai cinta nombor satu. cinta manusia itu jika tidak di jaga dan di bataskan, boleh menjauhkan kita dengan Allah. tapi cinta Allah, baru hendak mendekati sudah kita rasai hebatnya kasih Ya Khaliq. Allahuakbar.

jika mahu bercinta, bercinta lah sampai syurga. namun cinta yang bagaimana yang layak di bawa hingga ke Jannah Nya? sudah tentu cinta yang tidak mengundang murka Nya. cinta yang suci yang terbina atas rasa takwa dan tanggungjawab kepada Allah.

when we really have a good relationship with Allah, we surely will have a good relationship with human too.

muslimah, jaga diri anda. pagarkan diri anda bak mawar berduri. dilihat boleh, dipegang jangan. 
muslimin, dirimu pembimbing kami. tunjukkan sikap kepimpinan mu. jangan biar kami sesat dengan rayuan dusta mu. peliharalah kami, kerana sesungguhnya Allah ciptakan Adam untuk melindungi Hawa.

cinta sampai syurga, cinta yang di mana dua jiwa bersama meraih redha Allah.

                                                                   sincerely, nia :)



lot of love.



19 comments:

alia syuhada said...

Thanks sebab kongsi :) Sama2 kita kongsi nasihat :)

nia razlan said...

same2 :) insyaAllah utk kbaikan semua :)

Aety TIMsy said...

benar benar :) hai nia :D

nia razlan said...

hai aety :D salam kenal

Safuraa Abdul Rashid said...

wau, sy suka baca entry awk ni..sangat betul, cinta manusia mudah berubah2, lebih2 lagi dlm konteks remaja..seringkali kita lihat/mdgr cinta kemudian putus kemudian cinta bertukar pada yg lain..tapi mkin kte cari, kte akn sukr mendptknnya..tpi klu kte cintakn pd Illahi, insya'allah kte dpt rasakan hidp kte lebih smpurna..dari jenuh kumpul dosa, lebih baik tingkatkan iman, amal ibadh..insya'allah, Allah swt janjikan syurga hakiki bt kte..wallahu'alam.. :)

nia razlan said...

Allahuakbar, trma kish atas skongannya. ye, xrmai yg blh ambik psitif bila kita bg nsihat. n syukur, awk suka entry nie. :) mmg, kbnyakan nye lbih suka hbiskan mse mncri cinta yg smntara dr mncri cinta yg hakiki. Allahurabbi.

applehijau said...

bw here and done follow hit me back..:)

Ain Dzaya said...

ENTRI YANG SANGAT MEMBINA..MOGA DAAPT DIJADIKAN TELADAN KELAK :)

Noraqilah Johari said...

sharing is caring =)
salam ukhwah =)

http://noraqilahjohari.blogspot.com/

MéuzAngelo™ XXIII said...

kat sini pun takde shoutbox? ehem.. so saya tinggalkan jejak kat sini la ea.. hehe
[link blog saya kat sini]

MéuzAngelo™ XXIII said...

kat sini pun takde shoutbox? ehem.. so saya tinggalkan jejak kat sini la ea.. hehe
[link blog saya kat sini]

Cik Fie said...

Wah ! Comelnya Blog Ni N Entri Pon Menarik . Saya Dah Follow Blog Ni . Harap Follow Blog Saya Kalau Sudi Ye :)

http://mynameishafizah.blogspot.com/2012/11/musibah-mak-ikan-simpan-3-pemuda.html

Cik Fie said...

thanx sbb share :)

http://mynameishafizah.blogspot.com/2012/11/musibah-mak-ikan-simpan-3-pemuda.html

Chah Abbas said...

Assalamualaikum....Saya suka baca setiap entry awak...Sangat2 menarik & memberikan saya semangat untuk terus membaca...:)

nia razlan said...

@ cik fie : trma ksih, :) doakn nia ye ^^ singgah n fllw blog awk :)

nia razlan said...

@chah abbas : trma ksih dear, kuatkan smgat hidup ye. :) nia da bace blog awk. Allah slalu bsama hmba2 Nya

nia razlan said...

@chah abbas : wahh adik xingat bila adik fllw blog akak. hee, td nk fllw, then tgk da fllw da ^___^ salam ukhuwah fillah akak comel :)

Chah Abbas said...

hehe..maybe dah lama follow kot, tp x perasan....hehe...btw, thanks...:)

Nik Muhammad Jameel said...

thanks for your sharing... ^_^