Saturday, 12 January 2013

UPDATE ! Thankyou Allah. :)

assalamualaikum :)

today is 12 January 2013 and erbadeh seems to be like ' oh tahun baru ' . but i rather said it like ' OH SUDAH 20 ' *clap clap. : D. okay walau apa pun, kena bersyukur dan alhamdulillah. 20 tahun hidup di bumi Allah sebagai khalifah. 20 tahun yang sangat banyak cabaran.

suka duka.
gembira gelak tawa.
perit sakit.
kecewa. 

Ya Allah, saya dah lalui hidup sejauh ni. things not easy. tapi berkat doa orang-orang terdekat dengan saya, saya kuat hingga sekarang. tapi entry kali nie tak de lah nak cerita pasal 2013 sangat. but more to advices that i got from the forum ' BICARA CINTA ANAK MUDA ' yang baru-baru nie di adakan di UiTM Kelantan. antara yang hadir ialah Fedtri Yahya dan Farah Asyikin. ITS REALLY AWESOMEEE ! see? bila sebut pasal cinta anak muda semua akan tahu dah apa isi nya kan. ' jangan itu jangan ini ' . tak perlu dah rasanya nak repeat again and again. tapi dalam konteks forum yang saya dapat dari ceramah Fedtri Yahya ini, ianya sangat memberi kesan. HOW COULD YOU SAY YOU LOVE ALLAH WHEN YOU AFRAID OF DEATH ?

sayang Allah, mesti nak jumpa kan? tapi nak jumpa Allah, kena mati dulu. sooooo inilah yang kami bincangkan dalam forum malam itu. macam mana nak didik hati untuk tak takut mati. didik hati kita, hati remaja kita untuk dekat dengan Allah. WHEN WE TRULLY PREPARE OURSELF, takkan ada dah benda yang boleh halang kita untuk rasa takut hadapi mati. orang yang syahid, mereka rindu pada mati. sebab mereka tahu janji Allah itu benar, syurga untuk mereka itu benar.




jika tidak mampu menangis kerana dosa, jangan pula sampai ketawa dengannya, - Ustaz Pahrol Mohamad Juoi

sungguh, bila sebut mati jadi takut. tapi takut saja tak jadi kan? kena gerak sekali dengan perbuatan. mulut cakap pasal syurga, tapi perbuatan mengarah ke neraka. susah macam nie. *muhasabah*. jadi kena seiring. dengan Allah kita jaga, sesama manusia pun kita jaga. nak akhirat, dua-dua nie kena titik berat.
be very humble at all times to all people and be conscious of your Maker. then paradise really becomes much closer. wallahualam.

dia hebat, dia pandai, dia kaya, dia punya semua. tapi dia solat pun jarang-jarang, berfoya sana sini. ini Allah nak uji. dia miskin, hidup susah, tak pandai, itu pun Allah nak uji jugak. kena tahu UJIAN  ALLAH tak kenal siapa. if you are aware that the things you do is such a sin, then you must leave it. tak payah kata ' lek lu nie last time buat ' . mati tak tahu bila kan.


lets pursue this.





4 comments:

Pemikir said...

Satu blog yang sangat menarik. Perkongsian yang memberi faedah. Tahniah

Setphene Tomi said...

Blessed!

Nia Razlan said...

@setphene tomi : thankyou dear :)

Firdaus Sazali said...

i like your post,..

blogwalking from http://beritaremajaonline.blogspot.com/