Saturday, 26 January 2013

Nia Writes. ♥


assalamualaikum. :)
                                                                                                                                                                                   
*penat dan tak happy nya pergi camp. ehh? *


 salam maulidur rasul to all Muslims in this world. together remember what prophet Muhammad did for us. be grateful cause we living in Islam. :) its not too late to wish this right?
 rindu sangat dah kat blog nie, decide to write all the things that happens to me this week. minggu yang nie paling mencabar. paling meruntun hati *ayat kalau boleh jangan over. K -.- ohh memang sangat ujian lah bila kena skip common test dan attend camp. nak nak pulak test tu untuk subjek yang awesome cute gojes habis. segala pujian harus diberikan kepada Inche Macroeconomics. : D

and alhamdulillah ya Allah, saya baru pulang dari camping and this is my last camping actually. semuanya berjalan lancar walau pada saat tu, ketika tu, hati dan otak bagai tak ada kat situ. serius. its not that i miss or think about someone. its not that. benar, jangan sangka orang yang selalu dengan kita tu boleh jadi sahabat yang baik untuk kita. hati manusia kita tak tahu. kerana hasad, semuanya sanggup di buat.

the more test or hardships you are facing, the more sins you are losing.  Allahu.

Allah is The best listener. you dont need to shout nor cry loud out. because Allah hears even the very silent prayer of a sincere heart. ujian tanda Allah sayang kan. so take it positive. everything happens is for a reason. hold on. terima, redha, dan sabar. hati dan otak dah penat fikir kenapa orang sanggup buat macam nie, macam tu and whatsoever lah. for what actually? nak jatuhkan kawan sendiri? iri hati or what? serius saya terkejut but then i go like oh, ini puncanya dari hati. masalah hati tu sendiri bila suka iri dengan orang dan tak suka tengok orang lebih dari dia. you tell others about me, you know thats totally wrong. Allah knows. you create your own story about me, putar belit cerita yang entah ape-ape, then you want others to trust you. mungkin saat tu orang percaya, tapi bila semua dah terjawab dan Allah datangkan miracle, everythings open dan saat tu saya tahu, Allah akan buktikan siapa salah siapa benar. at the right times, at the right moment, and at the right situation. fikir punya fikir sampai ke kem sana hah, fikir lagi nia oii, iskkk.

you're going through something hard. and you start wondering where Allah is. just remember, the Teacher is always quiet during test. Allah tolong mereka yang di aniaya. itu janji Allah. lambat atau cepat, tu semua kerja Dia. yang kita kena buat, doa. bila call Ummi then story to her pasal semua nie, dia pun terkejut. tak sangka sampai macam tu anak dia kena fitnah. Ummi pesan, if you want to fight bad, you being good. hebatkan diri. hebatkan diri dalam urusan dengan Allah, dunia dan akhirat. orang yang cemburu nie sebenarnya mereka tak ada motif lain, cuma satu. ingin orang lain pandang buruk dekat kita. semoga Allah sedarkan dia.

some people dont realise how harsh their words can come off. choose your words wisely. instead of fitnah others. you gotta sin.
susah jugak bila selalu pandang orang negatif. pandang orang tu buruk, orang tu jahat. lets self-reflect ourself first. nie jenis orang yang hati nya tak tenang, kena banyak muhasabah diri. dear some human, tolong, tolong dan tolong respect others. Allah bagi anda mulut dan bagi anda nikmat bercakap bukan bertujuan untuk menyakitkan hati orang. kalau tak ada benda nak cakap, better diamkan diri. daripada banyak bercakap tapi menyakitkan hati yang mendengar. so pleasee, LOVE ANOTHER HUMAN BEING.



Allah uji saya seawal bukanya semester yang lepas. saya tahu, Allah tak kan uji saja-saja, pasti ada yang terbaik Dia akan sediakan di sebalik segala sesuatu. yeah ! now i know. this is HIKMAH behind the test that i face before. Allah takes something from me, because He knows the best for me. indeed.

teruskan membuka cerita yang tidak benar, teruskan selagi anda mampu. teruskan. Allah melihat semuanya. satu-satu akan diperhitungkan nanti. sama-sama kita tunggu saat tu. i'll never stop you from spreads the bad things about me. others know me. kadang kita sangka dia kawan, tapi boleh jadi dia ' api dalam sekam ' . wallahualam. let Allah fix my heart.









11 comments:

Dr Aisyah said...

Moga di beri kesabaran atas cabaran yg dilalui ini...

alia syuhada said...

Allah uji kita sebab Allah sedang merancang yang terbaik untuk kita . Nice sharing kak :D

Nia Razlan said...

@dr aisyah : insyaAllah, doakan saya :)

Nia Razlan said...

@alia syuhada : thanks adik. moga entry nie dapat memberi manfaat.

Muhammad Faiz Mohamed Saaid said...

kekadang tu rasa perit sebab diuji

Yasmin Aris said...

Allah uji, Allah sayang <3

fa said...

setiap ujian pasti ada hikmah disebaliknya.. bersabar ea.. ^^

Nia Razlan said...

yasmin : betul, :)

Nia Razlan said...

fa : insyaAllah, la tahzan untuk saya :)

Cik Nur Izzati said...

Allah uji dengan ujian yang mampu untuk kita hadapi..yakinlah wahai hati,bahawa setiap yang berlaku atas keizinanNya dan ada hikmahnya.. :)

Nia Razlan said...

izzati : benar, sabar redha dan percaya pada janji Allah :)