Thursday, 6 June 2013

Be amazed. Live well.

Assalamualaikum.

Last month was such a blessing, Alhamdulillah. Cuti sem berakhir dengan jayanya. Start masuk jun, I'll busy sambung my sem. May Allah ease everything for my dear semester 4. Tinggal baki lagi satu sem, then grad ! InshaaAllahu Taala.





Tak kisah gambar ni blur, nak jugak tepek. Felamaks ! Comel yang amat. Okaydah. : D
Tengah fefeeling sisa akhir cuti sem yang tinggal dua hari je lagi ni, so saya merajinkan lah diri update satu entri. InshaaAllahu Taala berguna. Moga Allah redha.

Dear, be awesome. Nikmati hidup. Positif kan diri. Orang yang paling bahagia adalah orang yang mampu bahagiakan dirinya sendiri. Live well. Let's. You know, sometimes hidup kita memang susah kalau kita asyik fikir nak puaskan hati orang, sukakan orang, buat orang senang. It's not that kita di larang langsung buat orang bahagia. Tak, bukan macam tu. Tapi kita hidup Lillahita'ala. Bahagiakan dulu pada Yang memberi bahagia. Nak puaskan hati orang, sampai bila tak mampu nak di buat. Hati orang lain-lain. Kita go dengan cara kita, cara yang Allah redha pastinya. InshaaAllah semua okay. Just have faith, percaya kalau kita buat ikut apa yang atas jalan yang Dia redha, we'll never go astray. Biar orang tak suka, caci maki, atau cuba jatuhkan, Allah ada. Tuhan tidak pernah tidur. 

Allah, if one day I lose my hope and purpose, give me confidence that Your destiny is better than everything I wanted and dreamed. Terima kasih Tuhan, yang menjagai/menyayangi aku.

Well said, dalam hidup kena tahu memberi dan menerima. Macam mana boleh expect Allah akan beri apa yang kita minta kalau cuma cari Dia saat susah. How come? Banyak mana nak minta dari Allah pun, kena lah segerak dengan apa yang kita beri/buat pada Dia. Kena tahu diri. Kita hamba marhaen cuma pelaku dosa.


Tak cukup nak describe dengan aksara ni perihal kena turn back to Allah. Memang tak cukup. Ignore saja apa orang nak kata, kita hidup bukan untuk manusia. Omongan orang letak tepi, jangan di fikir tentang bicara manusia di duniawi. #Constantly reminding myself.






' When you want to do something, ignore what others might think. Because in the end, it's just between you and Allah. No doubt. ' Kadang ayat ni selalu jugak bikin sentap diri sendiri. Yelah, orang ingat yang memberi nasihat tu dah cukup semua ilmu. Tapi sebenarnya tak. Yang maksum itu cuma nabi. Lupa? Sentap itu perlu bagi hati. Untuk elak dari 'hati kita mati', tak sedar dah bila buat dosa kalau centu. You know?


Mula-mula tadi ingat takde idea sebenarnya, but then I end up tertaip jugak sebab minda bawah sedar ni dah overload mungkin. Eh boleh centu? : D
Nahhh ! Haritu ada cakap kat twitter perihal Anon ni. Ada yang emailkan tanya sape owner blog ni, ada yang inbox fb/dm twitter. Jujur cakap, biarlah macam ni. Asal orang boleh terima apa yang nak disampaikan, itu sudah lebih dari cukup. Alhamdulillah. Dakwah tak semestinya kena orang kenal. Dah lama saya jadi anon kat blog/twitter/fb, elok je ukhuwah terjalin. Syukur.

Tambah rasa terharu/suka bila ada yang sampai jadi sahabat fillah sampai sekarang. Biar tak kenal, tapi diorang still boleh go thru semua benda macam share problem/saling minta pendapat/gurau. Betul lah, ukhuwah kerana Allah itu indah. Memang kena dengan tajuk entri. Hidup bahagia bila kita dengan cara kita tersendiri, Allah ada. Dia jaga, Dia lihat.

Thankyouu beloved sister yang kenal thru twitter, lukis this. Tak pernah langsung face to face. But she treats me like her own sister. Ukhuwah tu rasa sampai ke dalam Qalbu. Allahu.





Doakan saya untuk terus berjuang di medan aksara.
Maasalamah. :)






1 comment:

AZCollection said...

Hai..
Salam kenal.. =)

Jangan lupa follow sy balik ye..
Kalau sudi singgah-singgah lah dkt page AZ Collection..
Mcm-mcm pilihan peplum ada,barangan kesihatan pn ada..
Nak tempah KRAF FELT pn blh..
https://www.facebook.com/pages/AZ-Collection/199515420202002

Nak mintak tlg LIKE page blh? Thanks.. =)